Culorile in culturile stravechi ale lumii
Terapia folosind culorile, cromoterapia cum este denumita astazi, este una dintre cele mai stravechi practici medicale ale lumii.
Stramosii nostri cei mai indepartati erau foarte convinsi ca lumina, impreuna cu diferitele culori componente ale luminii, la care se adauga multimea infinita de nuante ale celor sapte culori de baza, ne pot modifica atat starea psihica cat si echilibrul organic. In viziunea lor, era foarte importanta cunoasterea utilizarii, intr-un mod cat mai inteligent, a culorilor fundamentale, atat pentru dobandirea sanatatii, cat si pentru mentinerea unei stari de armonie si vitalitate excelenta.
Spre o mai buna intelegere a fenomenului misterios de actiune al culorilor in fiinta umana, dar si in mediul inconjurator, vom parcurge in prezentarile viitoare cateva din multitudinea de semnificatii atribuite culorilor. Pentru inceput vom face o scurta incursiune in trecut, urmarind atributiile culorilor in diverse culturi ale lumii.
Astfel, in Egiptul antic, faimosul zeu Thot era stapanul culorilor si le utiliza pentru a trezi si amplifica facultatile spirituale latente la marea majoritate a fiintelor umane. Prin intermediul culorii galben, zeita Isis amplifica si ea facultatile spirituale; forta vitala de actiune era in schimb dezvoltata de culoarea rosie a zeului Osiris.
Chinezii au utililizat si inca utilizeaza indicatiile precise legate de culoare in diagnosticele lor (culoarea pielii, a ochilor, a limbii etc.).
Indienii au contribuit din plin la descoperirea si raspandirea terapiilor naturale cele mai importante. Astfel, de la indieni ne-au ramas anumite procedee terapeutice perfect naturale care utilizeaza chiar si culorile. Cu prilejul sarbatorii indiene a vegetatiei, numita, Loli, grupuri de barbati si de copii strabat strazile stropindu-se cu praf de holi si apa inrosita, rosul fiind culoarea vitalitatii si a genezei prin excelenta.
De asemenea, indienii din America de Nord asociau fiecaruia din cele sase sectoare cosmice o culoare sacra: Nordul era galben; Vestul albastru; Sudul rosu; Estul alb; Zenitul (sus) era multicolor; Nadirul (jos) negru.
Semnificatia culorilor poate dobandi si o valoare religioasa. In traditia crestina, culoarea este o participare a luminii create si necreate.
In traditiile ebraice simbolismul culorilor era foarte bogat si impregnat de credinte magice.
In Africa, culorile erau, de asemenea incarcate de sens religios si de putere. Diferitele culori erau tot atatea mijloace de cunoastere a celuilalt si de a actiona asupra sa. Ele erau investite cu o valoare magica. Vom dezvalui aceaste valori particulare ale culorilor din aceasta traditie si nu numai, in prezentarile viitoare.