apa si detoxifiere

Rolul apei in detoxifiere

Peste 3800 de substante chimice introducem zilnic in organism, majoritatea prin intermediul apei pe care o consumam. Mai putin de jumatate din aceste substante au fost testate in vederea determinarii efectelor toxice asupra organismului uman.

In ultimii ani a inceput sa se atraga tot mai mult atentia asupra rolului pe care il au metalele grele, pestcidele, ierbicidele si deversarile industriale ca si factori care cauzeaza o mare varietate de efecte adverse asupra sanatatii. Aceste toxine acumulate sunt agenti subtili si larg raspanditi capabili sa interfereze cu toate functiile sistemelor din corpul uman. Nu te poti astepta ca sistemele de detoxifiere din organism sa functioneze in mod normal din moment ce aceste substante nocive sunt permanent prezente. De fapt, capacitatea organismului de a indeparta aceste substante se diminueaza simtitor si, in schimb, toxinele se depun in tesutul adipos.

Fiind din ce in ce mai constienti ca poluantii exista oriunde in jurul nostru, inclusiv in apa si hrana, multi terapeuti recomanda pacientilor lor cure de dezintoxicare. Aceste programe ajuta organismul sa elimine acumularile de toxine.

In mod surprinzator insa, majoritatea acestor programe omit sa mentionze importanta apei pure in detoxifiere. De-a lungul anilor de cercetari in legatura cu rolul pe care il joaca apa in organismul uman, s-a ajuns la concluzia ca apa indeplineste patru functii: de solvent, de transport, de lubrifiere si de revigorare. Studii ulterioare au dezvaluit o a cincea functie, aceea de intensificator electronegativ. S-a demonstrat ca atunci cand apa este consumata in cea mai pura forma a ei (H2O si nimic mai mult) are efecte remarcabile si unice pentru mentinerea sanatatii.

In timp ce alimentele patrund in organism, apa contribuie la descompunerea si la absorbtia substantelor nutritive si, de asemenea, este elementul cheie in eliminarea reziduurilor. In timpul detoxifierii, substantele nocive acumulate in tesutul adipos sunt preluate de sange si de sistemul limfatic si trimise la ficat si rinichi pentru procesare si eliminare. Aici intervine a cincea functie a apei, care otimizeaza spatiul dintre celulele rosii din sange, reducand astfel riscul bolilor cardiovasculare, si care permite celulelor grase sa se detoxifice prin eliminarea reziduurilor metabolice in sange (care sunt duse apoi la organele care le proceseaza).

Pentru a intelege mai bine trebuie mai intai intelese caracteristicile tesutului adipos. Este o functie a celulelor grase de a stoca ceea ce organismul nu poate utiliza si/sau elimina. O celula adipoasa contine in mare parte sare, zaharuri, mici cantitati de lipide si alti poluanti organici, toate aflate intr-un ocean de apa. Sarurile si metalele grele anorganice au o afinitate unele fata de celelalte, o asa zisa atractie magnetica. Celule grase sunt bune, nu rele! Ele stocheaza toxinele si impiedica depozitarea lor in locuri vitale. Totusi, cand o celula grasa atinge limita spatiului de stocare, aceste reziduuri ajung in alte zone, cel mai adesea depunandu-se pe peretii vaselor de sange.

Consumul unei cantitati mari de apa pura intensifica electronegativitatea. Prin osmoza, celulele grase vor incerca sa acumuleze tot mai multa apa pura. Datorita faptului ca apa este in stare pura, celulele grase isi vor dispersa continutul in solutie, iar aceste reziduuri vor fi duse astfel la rinichi si ficat mult mai rapid datorita volumului de apa si capacitatii acesteia de a transporta reziduurile.

Insa, din pacate aceasta a cincea functie este mult diminuata cand consumam apa cu un continut ridicat de minerale si substante toxice. Substantele minerale care se gasesc in apele de izvor si in cele minerale sunt anorganice. Nu sunt intr-o forma in care sa poata fi usor asimilate in organism. Este adevarat ca minerale sunt necesare pentru mentinerea unei vieti sanatoase insa trebuie sa fie de origine organica. Organismul uman nu poseda enzime care sa poata digera roca.

Rinichii filtreaza pana la 1500 de litri de fluid in fiecare zi. Daca exista destula apa, rinichii isi realizeaza cu usurinta functia. In cazul in care cantitatea de apa nu este suficienta, raman reziduuri care se depoziteaza in rinichi si se transforma in pietre.

Apa nu trebuie privita ca o sursa de minerale. De exemplu, pentru a putea obtine necesarul de calciu zilnic ar trebui consumati aproximativ 19 litri de apa! Multi oameni nu consuma nici macar cantitatea standard de 2 litri de apa pe zi, de aceea este o prostie sa credem ca prin apa ne obtinem aportul necesar de substante nutritive.

Daca ne gandim la apa de la robinet situatia este mai grava. Pe langa saruri minerale si metale grele, aceasta contine si o mare cantitate de poluanti si este cu atat mai putin eficienta in realizarea functiilor vitale. Daca pui in automobil apa cu rugina si impuritati, radiatorul se supraincalzeste. Daca avem o cantitate prea mare de reziduuri in sange, se inampla acelasi fenomen de supraincalzire si de aici febra. De aceea, in perioade de detoxifiere nu este neobisnuit sa apara un disconfort sau stari febrile.

Apa fara contaminanti organici si fara saruri anorganice este apa pe care trebuie sa o consumam. Consumul a cel putin 2 litri de apa pura pe zi este calea spre mentinerea sanatatii.